Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Πόσο θα κοστίσει το σαρακοστιανό τραπέζι...!!!


Εκατοντάδες Αθηναίοι έσπευσαν από το πρωί στη Βαρβάκειο αγορά προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Παρόλα αυτα σύμφωνα με τους ιχθυοπώλες της αγοράς, η κίνηση φέτος δεν είναι η αναμενόμενη καθώς, δεν υπάρχουν, όπως λένε, χρήματα στους καταναλωτές.

Οι τιμές ποικίλουν και παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρσι με μάλλον πτωτικές τάσεις.



ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ

Χαλβάδες από 6,50 ευρώ

Ταραμάδες 6-19 ευρώ

Πίκλες τουρσί από 3 ευρώ

Αγγουράκια τουρσί απο 3,50 ευρώ

Ντολμάδες γιαλατζί απο 6 ευρώ

Θράψαλα από 4 ευρώ

Γαρίδες φρέσκιες απο 10 ευρώ

Μοσχιοί απο 6 ευρώ



Χταπόδια φρέσκα από 9 ευρώ

Καλαμάρια απο 5-6 ευρω

Χτένια μεγάλα 18 ευρώ

Κυδώνια απο 11 ευρώ

Γυαλιστερές απο 10 ευρώ

Αχιβάδες 11 ευρώ

Μύδια ζωντανά 3 ευρώ

Σουπιές 7 ευρώ

Λαγάνα 2,50-3 ευρώ



Πάντως σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών ελλάδος, το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος θα είναι δύο ταχυτήτων, γι αυτούς που έχουν κι αυτούς δεν έχουν, ούτε κατέχουν.

Το τραπέζι θα αφορά σε δύο κατηγορίες καταναλωτών: μία που θα ξοδέψει περίπου 71,29 ευρώ και μία δεύτερη που θα επιλέξει φθηνότερα προϊόντα γύρω στα 33,86 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Τσιφάκης συνιστά να δώσουν οι καταναλωτές έμφαση φέτος στην ποιότητα των αλιευμάτων και να προσέξουν κατα τη διάρκεια της αγοράς των προϊόντων.



ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ:
Προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων.

Υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος,την τιμή και τη χώρα προέλευσης.

Χαρακτηριστικά φρεσκότητας κεφαλόποδων (χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα)

Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή

Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά

Πλοκάμια-βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα

Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή

Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.



Χαρακτηριστικά φρεσκότητας οστρακοειδών (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια) να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά

Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο.

Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα, όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.



Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις:

Η επωνυμία της επιχείρησης

Το είδος των οστρακοειδών

Η ημερομηνία παραγωγής

Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων (γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)

Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη

Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα



Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ροζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»

Όταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια

Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη

Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος

Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα

Οι φρέσκες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.



Όταν αγοράζουμε κονσέρβες θα πρέπει να προσέχουμε:

Την ετικέτα της κονσέρβας. Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή.

Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης.

Προσοχή να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες.



Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.



Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την Καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι καλοψημένη

Προσοχή στα κατεψυγμένα αλιεύματα και στον επίπαγο.

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια, τεμαχισμένα ή μη.



Στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες κλπ.

Διαβάστε επίσης: Οδηγίες για τους καταναλωτές σχετικά με το σαρακοστιανό τραπέζι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου